Smitte:bit – Lag en smittevarsler med micro:bit

NRK Beta utfordret oss på å lage en dings som kan varsle om noen er nærmere enn 1 meter. Her får du oppskriften.

Link til kode og 3d/laserfiler finner du i bunnen av dette innlegget.

Se smitte:bit i aksjon på NRK2!

 

Dette trenger du:

Enkel versjon:

2 stk micro:bit med batteri

Tråd

Tape

 

Avansert versjon:

2-4 lysdioder

2 mini høyttalere

krokodilleklemmer

Dobbeltsidig tape

Papp/saks

eller:

3d-printer (Last ned STL-filer nederst i innlegget)

4 stk maskinskruer M3, 8mm eller lenger

4 stk muttere M3

 

Smitte:bit består av to stk micro:bit som plasseres på to personer. Hvis personene er for nærme hverandre, vil skjermen varsle dette. Så hvordan fungerer det?

 

micro:bit har en radio som kan sende og motta data. Disse signalene blir svakere jo lenger avstanden mellom dem er. Ved å måle styrken på radiosignalet, kan vi beregne avstanden.

Signalstyrken måles i decibel. En avstand på ca 1 meter kan gi -75 decibel, mens 2 meter kan gi ca -80 decibel. Vi programmerer slik at dersom avstanden er kortere enn ca 1 meter, vil skjermen vise en X. Det finner vi ved å sjekke om sendestyrken er kraftigere enn -75 dB. Dette tallet er omtrentlig, så du bør nok prøve deg fram litt.

 
 
 

Micro:bitens antenne ser vi oppe til venstre på baksiden av enheten.

 

Enkel versjon

Dette er koden. Lag den i makecode eller gå direkte til vår og overfør den til begge micro:bitene.

Bind en tråd til hullene på siden av micro:biten og bind eller tape fast batteripakken. Heng smitte:bit rundt halsen på deg og en venn. Hold et par meters avstand og nærme dere sakte. Plutselig skifter skjermen til en X. Hvilken avstand har dere når dette skjer? Obs! Resultatet kan variere noe. Radiobølger blir nemlig påvirket av mange ting og kan bli forsterket eller hindret på sin vei.

 
 

Avansert versjon

Du vil trenge en holder av papp som du klipper ut, eller du kan laste ned og 3d-printe en ferdig holder, som fester micro:bit, batteripakke, høyttaler, LED og tau sammen.

 

Her kobler vi til lysdioder og/eller høyttalere. Du kan velge om du vil ha en eller to lysdioder.

Høyttaler kobler vi til på P0 og GND

Lysdiode 1 kobler vi til fra P1 og GND (det lange beinet til P1)

Lysdiode 2 kobler vi til fra P2 og GND (det lange beinet til P2)

Høyttaleren fester du med dobbeltsidig tape til holderen.

Skru en M3 skrue gjennom P2 og 3V for å feste micro:bit til holderen. Krokodilleklemmen kan du feste til skruen på P2 for å lede strøm til LED 2.

 

Vi har brukt både 3d-printer og laserkutter (3mm MDF) til å lage denne, men du kan også lage alt på 3d-printeren. Du finner filene i bunnen av innlegget.

 
 

Klikk her for å komme til koden

Hvordan fungerer den?

Når en stendestyrke kraftigere enn -78 dB oppdages, starter vi med å blinke med LED. Den ene får en passe sterk strøm med koden analog write pin P1 to 750. Samtidig spiller vi en kort note på høyttaleren. Denne noteblokka kan du enkelt endre ved å klikke i det hvite feltet eller der det står «1/8 beat. Deretter pauser vi i 0.1 sekund før vi skrur av LED 1, og skrur på LED 2.

 

Når vi ikke lenger er innenfor kort avstand, ønsker vi å skru av varslingen. Dette finner vi under else-blokken. Her skrur vi av begge lysdiodene ved å sette P1 og P2 til 0. Her viser vi også ikonet for «OK» eller «Yes» som det også kalles. Tallet i slutten av de grå blokkene er tiden som ikonet skal vises. Denne har vi manuelt endret til 20 millisekunder, for at den ikke skal forsinke resten av koden vår så mye. Vi måtte over i javascript for å få lov å endre den.

 

Vi har testet to ulike farger og to ulike høyttalere. I den siste versjonen av 3d-filen, fester du høyttaleren med dobbeltsidig tape.

 

Last ned filene her:

3D files and code

Nyhetsbrev

Aboner på nyhetsbrev og bli blandt de første til å motta nyheter og rabattkoder.